Fotbalová akademie
úterý 21. června. 2022
U15

Titul pro Baník! Patnáctka porazila Slavii!

Skvělá zpráva z pražského Strahova! Starší žáci Baníku jsou mistry republiky! V pražském finále ligy starších žáků zdolali pražskou Slavii 3:2 po penaltovém rozstřelu! Slezané na Strahově vedli gólem Matěje Ďuriny 1:0, Slavia otočila na 2:1 ve svůj prospěch, nicméně Šimon Drozd ještě do přestávky srovnal. Po pauze gól nepadl, o titulu musely rozhodnout penalty. A ty zvládl lépe Baník v poměru 4:3!

Zápas začal aktivitou Slavie, rezultovaly z ní dva rohy, víc ale nic. Třetí roh utkání kopal po pěti minutách hry Baník a údeřil. Po centru Bořka Binara se prosadil Matěj Ďurina a Baník vedl.

Hned vzápětí to mohlo být o dva góly, tutovku měl František Doležel, trocha smůly v zakončení ale znamenala, že stav zůstal jen 1:0. A ne na dlouho. Zhruba v 10. minutě se do míče za hranicí šestnáctky opřel bombou urostlý Adam Kumpan a nechytatelně srovnal.

Ve 22. minutě měl Baník zajímavou možnost vzít si vedení zpět, Bořek Binar to zkoušel z přímého kopu, Marek Obdržálek v brance Slavie mu ale jeho pokus chytil.

Baník hrál aktivně, směrem dopředu byl nebezpečný a v těchto fázích zápasu soupeře přece jen mírně přehrával. O to překvapivější byl úder Slavie. Na rohový kop si ve 30. minutě vyskočil Filip Kočvara a hlavou nedal brankáři Kellerovi nejmenší šanci.

Baník před zraky majitele klubu Václava Brabce i členů nejužšího vedení klubu bažil po vyrovnání. A dočkal se. Slezané obrali Slavii na její polovině o balon, František Doležel míč potáhnul až do šestnáctky, tam předložil Šimonu Drozdovi, a ten šanci s přehledem proměnil.

Ještě do poločasu se zaskvěl Tobias Keller v brance Baníku, Adam Sosna ze Slavie se na něj řítil prakticky sám, ale Keller proti jeho zakončení skvěle zasáhl.

Ve druhém poločase se zdála být aktivnější Slavie, šance měl ale také Baník. Bořka Binara vychytal Obdržálek, Šimon Drozd, jenž se vřítil po levé straně do pokutového území, těsně minul vzdálenější tyč.

Mezitím byli nebezpeční i Pražané. Kryštofa Čížka v dobré pozici na poslední chvíli zablokovala obrana Baníku, po další šanci Slavie skončil míč dokonce na tyči!

To už byl v brance Baníku Adam Bitta, jenž vystřídal dobře chytajícího, ale zraněného Kellera. Pro Adama Bittu těžká situace, kterou však mladý gólman zvládl. Do konce utkání neinkasoval, a jeho čas přišel při následných pokutových kopech.

Hned dvakrát totiž Adam Bitta vystihl slávistům jejich záměr a penaltu vyrazil. Rozhodující pokus proměnil Šimon Drozd a Baník mohl začít slavit.

„Byl to vyrovnaný zápas, v němž byla cítit trochu finálová nervozita. My jsme neuhlídali dva rohy, proto jsme dvakrát inkasovali, ale dokázali jsme vyrovnat. A při penaltách stálo štěstí na naší straně,“ řekl po utkání se svým obvyklým nadhledem trenér baníkovské patnáctky Jan Žemlík, navenek klidný, uvnitř šťastný.

Baník U15 - Slavia U15 2:2, na penalty 4:3

Branky: Ďurina, Drozd – Kumpan, Kočvara.

Baník: Keller (70. Bitta) – Pinkas (72. Mechl), Řeháček, Míček, Ďurina – Graclík, Frýdl – Doležel (59. Dvořáček), Jadrníček, Binar (59. Šopík) – Drozd.