Fotbalová akademie
pátek 02. července. 2021
Obecné

Akademie hodnotí sezónu - přípravky

V následujících dnech vám nabídneme hodnocení sezóny. O přípravkách se rozpovídá šéftrenér Daniel Rygel, za žáky poté šéftrenér Radovan Morong a za dorost zhodnotí sezónu manažer Akademie Radek Slončík. Hodnocení šéftrenéra přípravek si můžete přečíst již nyní.

Střediska kategorií přípravek Akademie FC Baník Ostrava mají za sebou další etapu svého života. A že jde o etapu úspěšnou, napovídá také to, že se nám daří naplňovat cíle, které jsme si pro tyto kategorie vytyčili.

Záměrem rozvoje našich nejmladších kategorií je samozřejmě sportovní růst dětí, ale nezapomínáme ani na další aspekty, které vnímáme ve dvou rovinách. První z nich je přivést děti ke sportu obecně a sportovními aktivitami přiměřenými jejich věku přispívat ke zdravému vývoji dětí. Neméně důležitým posláním je podpořit základny v místech, kde sportovní život dětí pomalu skomírá a jakožto lídr v regionu pomoci doplňovat počty členů regionálních klubů, protože je zapotřebí vážit si jejich práce s mládeží a považujeme je za seriózní partnery.

Momentálně disponujeme pěti středisky se 14 týmy, ve kterých trénuje přes 250 mladých sportovců. Mimo základní střediska na Bazalech a ZŠ Jana Šoupala, kde máme i v tuhle nelehkou dobu rekordní počty dětí, pracujeme s nejmenšími také v Brušperku, Viganticích a od 1.7. v Havířově. Široká základna kategorií přípravek je nezbytným základem pro další rozvoj navazujících kategorií nejen v rámci Akademie FC Baník Ostrava, ale stejně tak pro doplňování regionálních fotbalových partnerů klubu.

Buďme konkrétní:

letos v baníkovských střediscích máme v kategorii U11 přes 40 hráčů. Akademie FCB bude mít v následné kategorii U12 18 hráčů a další naděje se rozutekly do jiných týmů. Z naší líhně jsme např. doplnili kádry regionálních fotbalových klubů, mimo jiné Karviné, Hlučína, Frýdku-Místku, Vítkovic, ale také třeba Heřmanic, kde mají možnost se dále plnohodnotně rozvíjet a samozřejmě mají baníkovské dveře stále otevřeny.

Vždyť po 13 letech se opět v Radvanicích hraje fotbal a do budoucna bychom chtěli, aby Radvanice měli svůj žákovský tým. Spolupracujeme také s OFS včele s předsedou Michalem Viščorem na přitáhnutí dětí ke sportu. V praxi to znamená, že trenéři Akademie budou trénovat v místním klubu. Začínáme v Koblově a pod hlavičkou Sokola pomůže Akademie FCB vybudovat kategorii přípravek U7 a bude se trenérsky podílet na výchově zdejších dětí.

Daří se nám rovněž rozvíjet spolupráci se ZŠ Jana Šoupala, která má již více než třicetiletou tradici a podílela se na výchově celé řady ligových a reprezentačních fotbalistů i sportovců z jiných odvětví. V novém školním roce 2021/2022 zde nastoupí do prvního ročníku vzdělávání rekordní počet dětí z naší fotbalové školičky, které chtějí svou budoucnost spojit se sportem, respektive s fotbalem. Věříme, že tímto nastartujeme opět období, kdy odsud vzejdou noví Barošové, Svěrkošové a další osobnosti, kterým budeme na tribunách držet pěsti a budeme pyšní na to, že jsme se na jejich sportovním a osobnostním růstu mohli podílet.

Dalších plánů do budoucna máme stále hodně. Věříme, že systém výchovy mládeže máme účelně nastaven a nyní je na nás, trenérech a zaměstnancích akademie, abychom ve spolupráci s rodiči i širokou veřejností dokázali tyto plány proměnit v realitu.