Fotbalová akademie
pondělí 10. června. 2019
U15

U15: Jan Žemlík a Milan Chalupa hodnotí sezónu a zvou na zápas o mistra ČR proti Spartě Praha

Před středečním zápasem o titul Mistra ČR patnáctiletých hráčů jsme vyzpovídali trenéry, kteří zhodnotili právě končící sezónu. V době rozhovoru nebylo zřejmé, kdo bude soupeřem v bitvě o mistra, nicméně nyní se můžeme všichni těšit na fotbalovou klasiku. Baník - Sparta, ve středu o čtvrt na jedenáct ve Frýdku Místku.

Za dvojici trenérů odpovídal Milan Chalupa....

Moravskoslezskou žákovskou ligu jste vyhráli s nevídaným náskokem i skóre. Můžete bezprostředně po skončení soutěže její průběh zhodnotit?

Hodnotit soutěž je možné ve dvou rovinách – získat 90 bodů z 33 zápasů není špatný počin, zvláště když jsme první 2 body ztratili hned v prvním zápase ve Zlíně gólem v nastaveném čase. I další bodové ztráty byly zbytečné, ale i tak můžeme být s počtem získaných bodů relativně spokojeni. Co je však cennější je způsob hry, kterým jsme k bodům došli. Ve všech zápasech jsme byli na hřišti dominantní a o výsledku se rozhodovalo jen tím, jak budeme produktivní. Tam je naše slabší místo – někdy jsme na góly potřebovali až moc šancí.

Spokojeni jsme rovněž s pracovitosti a charakterem hráčů, a nejde jen o ty 2 roky, které jsme kluky vedli a 2x s nimi vyhráli ligu. Je to výsledkem práce všech trenérů, kteří se na výchově hráčů podíleli, ať v rámci Baníku, Akademie FAČR nebo okolních klubů, kde kluci vyrůstali a odkud do Banku přišli. A za to všem patří dík, jde o společnou zásluhu.

V soutěži jste zaznamenali jedinou prohru, doma s Karvinou…

To je jako repríza loňské sezony, kdy jsme taky v závěru ztratili v soutěži neporazitelnost. Ale ten průběh byl jiný. Zatímco vloni jsme měli velmi zhuštěný program a v závěru sezony hromadu zraněných hráčů, na což jsme doplatili i v utkání o přeborníka republiky, letos jsme si závěr sezony zpestřili účastí na sportovním kurzu, kde jsme se více věnovali cyklovýletům a nabíráním vodáckých zkušeností a v rámci těchto aktivit sehráli přípravné utkání s Českými Budějovicemi (výhra 4:1). A rovněž jsme zvolili variantu těžších zápasů, takže při ligových utkáních s Karvinou (i Vítkovicemi) jsme rozdělili kádry U-14 a U-15 na 3 skupiny a sehráli 3 kvalitní zápasy. Výběr U-15 porazil o rok starší kluky z Karviné 3:1, hráči, kteří až tolik ligových zápasů odehráno nemají doplněný o kluky z U-14 podlehl Karviné U-15 0:2 a naše U-14 zvítězila nad stejně starými kluky z Karviné 5:3. Ano, je té prohry škoda, ale myslíme si, že přínos těchto zápasů je mnohem cennější, než kdybychom v naší soutěži udrželi neporazitelnost a odehráli, při vší úctě k soupeřům, méně kvalitní zápasy za 3 body. A stejný model jsme zvolili i v rámci závěrečného ligového dvojutkání s Vítkovicemi jen s tím rozdílem, že místo starší kategorie Vítkovic (ještě hrají soutěž a utkání odehrát nemohli) proti výběru U-15 nastoupí v pátek v Krakowě Wisla.

Soutěžní ročník ale pro vás ještě nekončí....

Přesně tak. Hned ve středu 12.6.2019 ve Frýdku-Místku od 10:15 hodin sehrajeme utkání o titul přeborníka ČR. Otázkou je, zda proti Slavii nebo proti Spartě. Oba týmy mají do finále nakročeno stejně, rozhodovat se bude až v posledním kole. Pokud si oba týmy v posledních zápasech udrží neporazitelnost, bude díky lepším vzájemným zápasům našim soupeřem Sparta. Zveme tímto všechny příznivce a fanoušky na tuto bitvu o mistra ČR.

A vy byste si přáli kterého z obou týmů?

Nám je to víceméně jedno. Na jednu stranu máme Slavii co vracet (3x jsme s nimi bitvu o titul v posledních letech prohráli + prohra o titul v halové části sezony), na druhou stranu zápas Baník proti Spartě, to je klasika, jak již zmiňoval Jarek Nohavica. Navíc by byla okořeněna i tím, že by proti sobě nastoupily jediné sportovní týmy v Česku, které v rámci klubu a školy plní DOfE, ale to je jen taková perlička (smích). My jen chceme vyhrát poslední zápas sezóny, ať se proti nám postaví kdokoliv.