Fotbalová akademie
středa 25. dubna. 2018
U10

Přípravka U10 si zahrála turnaj v Makarské

Už druhý zahraniční turnaj během čtrnácti dnů absolvovala baníkovská přípravka U10. Po turnaji v Berlíně se tentokrát vypravila na jih – do Chorvatska. Konkrétně do Makarské, kde se zúčastnila velkého turnaje pro 21 týmů.

„Dostali jsme nabídku od Sigmy Olomouc. A tak jsme jeli společně jedním autobusem a ušetřili náklady,“ říká trenér Tomáš Kaventa. Dále se za trenérský štáb baníkovské přípravky vydali do Makarské ještě David Richter a Roman Trojan.

Baníkovská přípravka odehrála během čtyř dnů sedm zápasů. A podle Kaventy předváděli „jeho kluci“ výborné výkony. „Hrálo se 2 x 18 minut a 7+1. Jeden zápas byl třeba odpoledne a druhý až navečer. Takže to byla pro nás taky nová zkušenost, že mezi zápasy byly tak dlouhé přestávky,“ popisuje Kaventa. Navíc mladí baníkovci poprvé poznali hru na ofsajd.

Na turnaji, který pořádal tým z Makarské, bylo 21 týmů z Chorvatska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny a Baník se Sigmou. „Hrálo se ve čtyřech skupinách po čtyřech a jedné pětičlenné. Pak už byl od osmifinále vyřazovací způsob. Baník si proklestil cestu až do semifinále proti Sigmě Olomouc. „Remizovali jsme 0:0 a prohráli na penalty. V souboji o třetí místo už nám scházely síly, podobně ve finále dopadla i Sigma,“ popisuje Kaventa vyvrcholení turnaje.

Mezi zápasy si mohli účastníci turnaje užívat výhod místního podnebí. „Využívali jsme hotelový bazén, koupali se v moři, bylo to perfektní. Na turnaji vládla výborná atmosféra. Kluci posbírali spoustu zkušeností. Navíc cesta se Sigmou byla taky fajn v tom, jak se kluci během turnaje dali dohromady. Zpočátku to byly dva týmy, ale postupně se během turnaje u jídla na hotelu promíchaly a skamarádily. Po cestě zpátky už seděli kluci jako jeden tým,“ všiml si Kaventa.

Jediným momentem kdy šly oba týmy proti sobě, bylo semifinále. „To byla celkem legrace. Stáli jsme před zápasem proti sobě a různými pokřiky se hecovali. Předtím během soboty jsme prožívali ligový zápas našich áček. Bohužel s lepším koncem pro Sigmu,“ přidal Kaventa.

„Jeden z našich hráčů se dokonce dostal na rozhovor do vysílání místního rádia i televize. To byla taky nová zkušenost. Jsme rádi, že jsme v Makarské byli,“ uzavřel Kaventa.